Restaurantrecensies Over de Tong: De beste adressen van 2021 | Bron: Noordhollands Dagblad

Van dicht naar alleen terras, naar helemaal open, naar een vroege sluiting en nu weer helemaal dicht. Kortom, 2021 was bepaald geen rooskleurig jaar en we mogen hopen dat het nieuwe jaar ons culinair meer zal brengen. Desalniettemin hebben we dit jaar toch ook kunnen genieten van vele creaties, thuis dan wel uit. Om het jaar te besluiten daarom de adresjes die ons bij zijn gebleven en die we hopelijk spoedig weer kunnen bezoeken.

Zwarthoed is een rijzende ster
Van souschef naar chef van een pop-up en sinds deze maand een eigen restaurant. Marga Zwarthoed is een rijzende ster aan het culinaire firmament.

De Volendamse is een laatbloeier, want ze bracht heel veel jaren door op kantoor tot ze toch besloot dat er maar een plek is waar ze gelukkig is: achter de kachel.

Met niet de minste ambitie ging ze terug naar school om het koksvak te leren, waarna ze bij het Amsterdamse restaurant Lastage als sous naast sterkok Rogier van Dam terechtkwam.

Die bracht op zijn beurt Marga in contact met Jeppe van Rijssel die samen met Jorrit Bron Het Broeker Huis in Broek in Waterland bestiert. Zwarthoed wilde wel voor zichzelf beginnen en in Het Broeker Huis kreeg zij de gelegenheid om met een pop-up restaurant te proeven van het ondernemerschap. Dat smaakte kennelijk naar meer, want in Monnickendam opende deze maand Restaurant Zwarthoed zijn deuren.

Wat er onder de handen van Marga vandaan komt? Een kabeljauw met verse groenten

waaronder broccoli, snijboontjes en doperwtjes, die hun frisse groene kleur behouden doordat ze geblancheerd worden. Dat houdt ze dan sappig en vers. Met daarbij bosui met een krokante bite, wat sjalotjes en een dressing van miso die umami geeft.

Of een klassieker uit de Franse patisserie: een Paris-Brest. Deze soes in donutvorm, in 1910 bedacht door Louis Durand, heeft zijn naam te danken aan de wielrenwedstrijd van Parijs naar het Bretonse Brest. Een traditionele soes die Marga vult met een smeuïge crème van hazelnoot, luchtige chocolademousse en ganache.

Deze talentvolle chef wekt met haar creaties hoge verwachtingen en dat wekt nieuwsgierigheid naar wat zij in Monnickendam doet.

Lees het volledig artikel op de website van noordhollandsdagblad.nl