Buiging voor laatbloeier Zwarthoed | Bron: Over de Tong

Voor de Volendamse Zwarthoed zat er een paar jaar geleden maar een ding op: haar droom waarmaken nu het nog kon. Want kok had ze altijd willen worden en wat deed ze dan elke dag op kantoor als administratief medewerkster? Tijd dus om alsnog de stoute schoenen aan te trekken en terug naar school te gaan. Zo begon ze op haar 31e aan de koksopleiding bij het Culinair Centrum Beverwijk.

Na verschillende stages en keukens gezien te hebben, kon ze als souschef aan de bak bij Rogier van Dam, de sterkok van het Amsterdamse restaurant Lastage. Die zag wel dat er talent in Zwarthoed school en bracht zijn rechterhand in contact met Jeppe van Rijssel en Jorrit Bron van Het Broeker Huis in Broek in Waterland.
Niet dat hij Zwarthoed kwijt wilde, maar hij wist dat ze graag voor zichzelf wilde beginnen en daar in Broek in Waterland zou ze met een pop-up restaurant de eerste schreden op het ondernemerspad kunnen zetten.

Lang verhaal kort: corona. Maar Zwarthoed ging niet bij de pakken neerzitten en ging net als veel collega’s aan de gang met de afhaalmenu’s. Ondertussen werkte ze achter de schermen door aan haar droom, want dat eigen restaurant zou er toch moeten komen. En zo geschiedde, want na anderhalf jaar gastkokschap bij Het Broeker Huis opende ze einde 2021 in Monnickendam haar Restaurant Zwarthoed.

Subliem

Hier werkt ze volgens het haar zo beproefde recept: ze doet alles zelf. Oké, in de bediening staat haar eigen man Niels die wordt bijgestaan door twee vrolijke jonge meiden en er staat iemand in de afwas. Maar wat er op het bord én zintuiglijk gebeurt, daarvoor steekt Zwarthoed toch echt de hand in eigen boezem.
Ze heeft maar een driegangenmenu, maar daarmee maakt de nu 43-jarige Volendamse zich er niet makkelijk van af. Nee, want iedere week is er een ander menu en over wat ze op het menu zet zal ze vast zeer weloverwogen nadenken. Neem het voorgerecht van kabeljauw waarbij ze een gebakken risotto presenteert met wat spek en zeekraalsaus.